+36 70 882 2857

A fodrászt szakembernek hívják, aki a haj vágásával, formázásával, festésével, hajápolással és dauerizálásával foglalkozik. 


A fodrász szakma már az ősidők óta ismert. 

Keleten a fodrászokat gyógyítóknak tekintették, akik hajvágással hozzájárultak az ember spirituális lényegének azonnali gyógyulásához. 

Az első fodrászok az ókori Görögországból származtak. Az akkori fodrász mesterek már képzettek voltak ügyfeleik arcformája alapján frizurát készíteni. 

1163-tól 1416-ig a fodrászokat borbélyoknak nevezték. Akkoriban alig tudtak igazi segítséget nyújtani. 

Miután az alacsony tudásszint és a könnyű pénz iránti hajlam miatt megfosztották őket ettől a lehetőségtől. 

A 18. századot a fodrászok munkájának elértéktelenedése jellemezte. A válság 1893-ig tartott, amikor Chicagóban hivatalosan is megnyílt a fodrásziskola. 

A 20. században ez a szakma ismét keresletté vált. 

A fodrász szakma jellemzői

A fodrász szakma jellemzői

A fodrász olyan szakember, aki képes egyszerű és meglehetősen összetett és szokatlan hajvágásokat is elvégezni, kiválasztani a megfelelő árnyalatot a későbbi festéshez, formázáshoz, fonáshoz, göndörítéshez, hajhosszabbításhoz. 

Ugyanakkor nehéz olyan mestert találni, aki tökéletesen birtokolja a felsorolt ​​technológiákat. 

A szükséges professzionalizmus nélkül lehetetlen kiváló eredményt elérni. 

A tapasztalt fodrász szakember képes vizuálisan meghatározni az ügyfele számára legmegfelelőbb frizura típusát. Ez különösen vonatkozik az elit szépségszalonokban dolgozó mesterekre. 

A fodrászok egymás között a szobrász szorgalmához kötik hivatásukat, de nem néma kővel van dolguk, hanem olyan emberekkel, akiknek a kívánságait figyelembe kell venni.

Érdemes megfontolni, hogy a fodrász munkája csak olyan fizikailag szívós emberek számára alkalmas, akik képesek talpon lenni a munkanap során, ami a jövőben tele van érrendszeri betegségek kialakulásával. 

A fodrász szakma ellenjavallt azoknak is, akik allergiásak a különféle hajtermékeket alkotó vegyszerekre. 

A bérek szintjét olyan tényezők befolyásolják, mint az ügyfelek száma, az intézmény színvonala, ahol dolgozik, és magának a mesternek a képzettsége. 

Feladatok: – különböző típusú hajvágások végzése; – hajfestés, hajformázás, göndörítés, hajkiegyenesítés; – esküvői és esti frizurák készítése; – zsinórfonás; – Hajápoló eljárások lefolytatása; – professzionális eszközök szakszerű kezelésének képessége;

– a munkavégzés során érintett eszközök szisztematikus fertőtlenítése.  

Fontos tulajdonságok: – az esztétikus íz megléte; – pontos szemmérő képesség; – kiváló fizikai forma; – a munkaanyagokkal szembeni allergia hiánya, – fejlődési vágy; – kommunikációs képességek; – udvariasság; – pontosság. 

Készségek és ismeretek: A fodrász olyan szakember, akinek ideális esetben el kell sajátítania a fodrászkészítés technológiáit, tudnia kell dauerolni, festeni és formázni, valamint professzionális eszközökkel kell dolgoznia. 

Fodrász kilátások és karrier:

Fodrász kilátások és karrier:

A fodrász szakma lehetővé teszi mind a kis fodrászatokban, mind a divatos szépségszalonokban való munkát. Vannak olyan fodrászok, akik otthon fogadják az ügyfeleket, és a közösségi hálózatokon keresztül hirdetik szolgáltatásaikat

A céltudatosság az első lépés a sikerhez.

A fodrászként végzett munkának 2 fejlődési lehetősége van:  – szépségiskolában tanítani;  – személyes fodrász szalon megnyitása.

Iskolai végzettség: A fodrász szakot iskolákban lehet megszerezni. 

Képességeik fejlesztése érdekében a kezdő és tapasztalt fodrászokat egyaránt arra biztatok, hogy érdeklődjenek a terület legújabb technológiái iránt, vegyenek részt mesterkurzusokon, és vegyenek részt továbbképzéseken.