+36 70 882 2857

A fodrászok szakértelmére és szolgáltatásaik sokszínűségére manapság már természetesnek vesszük

Kiválaszthatjuk a stílusunkhoz leginkább illő fodrászt, akiknek segítségével tökéletes frizurát varázsolhatunk magunknak

Kiválaszthatjuk a stílusunkhoz leginkább illő fodrászt, akiknek segítségével tökéletes frizurát varázsolhatunk magunknak

Azonban kevesen gondolnák, hogy a fodrászoknak ilyen fontos és sokrétű szerepük volt a történelem során. Az elmúlt 2.400 év alatt a fodrászat hihetetlen változásokon ment keresztül, és számos más szakmával is összekapcsolódott.

Ismerjük meg tehát a fodrászat múltjának rejtélyes történetét.

A fodrászat kezdete: borbélyok és a történelem

Az első fodrászokat valójában borbélyoknak nevezték. A szó eredete a latin „barba” szóból ered, ami szakállat jelent. A fodrászok története egészen az emberiség kezdetéig nyúlik vissza.

Egyiptomban például több olyan borotvát találtak, amelyek több mint 6.000 évvel ezelőtti időkre nyúlnak vissza. A borbélyokról szóló legkorábbi emlékek pedig 2300 évvel ezelőttre nyúlnak vissza Szicíliában, így származik a „szicíliai borbély” kifejezés és olyan operák, mint a „A sevillai borbély”.

A borbélymesterség Rómában sok amatőr kezdte el űzni. A szakma akkoriban sokkal másabb volt, mint ma, hiszen sok borbélynak nem volt saját üzlete.

Néhányan a saját házukban vagy akár az utcán végeztek munkát. A borotválkozást általában nagyon alacsony áron kínálták, hiszen nagy volt a verseny. Azonban néhány borbélynak sikerült kiemelkednie és gazdagodnia, mivel a felső osztályú polgárok kifejezetten kedvelték őket, és többet voltak hajlandóak fizetni a szolgáltatásaikért.

A borbélyok és az ördögűzés

Nem is gondolnánk, hogy a fodrászok egykoron olyan tevékenységeket is végeztek, mint az ördögűzés. Az ókori Egyiptom népe rendkívül babonás volt, és úgy hitte, hogy a szellemek a fejükön lévő hajvégeken keresztül jutnak be a testükbe.

Így azt gondolták, hogy ha levágják ezeket a hajszálakat, kiűzik a gonosz szellemeket, egyfajta ördögűzéssel. Mivel a borbélyokat vallásos embereknek tartották, gyakran kérték fel őket mások megkeresztelésére és házassági szertartások lebonyolítására is.

A borbélyok mint sebészek és fogorvosok

A borbélyok nem csak hajvágással és borotválással foglalkoztak, hanem különböző orvosi beavatkozásokat is elvégeztek. Különösen elhíresülték magukat a beöntések, a fogászati beavatkozások és a vértisztítás terén.

Régen úgy gondolták, hogy ezek az eljárások mindenféle betegséget gyógyítanak. A borbélyok tehát nem csak hajvágással, hanem sebészeti beavatkozásokkal is foglalkoztak. Az angol nyelvű területeken például „Barber Surgeons” néven voltak ismertek. A borbélyokat valójában jobban fizették, mint az átlagos sebészeket, mivel többféle készséggel rendelkeztek.

A fodrászok bukása és feltámadása

A 15. században sok sebész panaszkodni kezdett, hogy a fodrászoknak túl sok joguk van ahhoz, hogy fodrászként, fogorvosként és sebészként is tevékenykedjenek.

A legtöbb fodrásznak nem volt orvosi végzettsége, így szokatlan módszerekhez folyamodtak a betegek gyógyítása során. Ez gyakran több kárt okozott, mint hasznot.

A 15. század közepére egyre több orvosi felfedezés született, ami megnehezítette a borbélyok dolgát. A parlament ezért korlátozta a borbélyok sebészeti feladatait, és csak bizonyos beavatkozásokat engedélyezett számukra.

A borbélyok tehát kikerültek a képből, ami lehetőséget adott a feltörekvő, képzett sebészeknek, hogy átvegyék a szerepet. Azonban a sebészeti beavatkozásokat csak akkor engedélyezték, ha két borbély jóváhagyta az új sebészt.

Így tehát csak akkor lehetett sebészi engedélyt kapni, ha volt valaki, aki magasan állt a ranglétrán, vagy jó barátja volt sok borbélynak.

1745-re a borbély és a sebész szakma két különböző területre vált szét. A fodrász csak fodrász lehetett, vagy csak sebész.

A fodrászok tehát a haj formázására, a szakáll és a bajusz borotválására korlátozódtak. A 18. század végén és a 19. század elején a parókaviselet vált divatossá, így sok borbély kénytelen volt parókakészítőként tevékenykedni, vagy pedig más munkát keresni. A fodrászok tehát már nem művészeti szakemberekként voltak ismertek, hanem egyszerű termelőmunkásokként dolgoztak.

A fodrászat újra népszerűvé válik

A 19. század végéig a fodrász szakma nem volt túl keresett karrier. Azonban az 1920-as években, a mozgóképek népszerűsége miatt a fodrász szakma újra felfutott. Ekkor kezdtek megnyílni a fodrásziskolák, ahol az új frizurákra tanították a diákokat.

Az emberek szerették volna utánozni kedvenc színészeiket, sportolóikat vagy énekeseket, ezért hajvágásra és hajformázásra sokat költöttek. A nők kényelmének érdekében a kozmetológia és a fodrászat egy képzésben egyesült, így egy helyen lehetett minden kényeztetést megtalálni.

A fodrászat jövője

A fodrászat egy olyan szakma, amely mindig változik és fejlődik. Az új technológiák, az új divatirányzatok mind hozzájárulnak a fodrászat folyamatos megújulásához.

Az emberek mindig is fontosnak tartották a megjelenésüket és a frizurájukat, és ez a jövőben sem fog változni. A fodrászok továbbra is az emberek segítségére lesznek, hogy kifejezhessék egyéniségüket és jól érezhessék magukat a bőrükben.

Budapesti fodrász: Bodnár Tünde

Ha Budapesten fodrászt keresel, szeretettel várlak Csepelen fodrász szalonomban. Nagy tapasztalattal rendelkezem a frizurák terén, és mindig figyelembe veszem az ügyfelek egyedi igényeit. A megfelelő fodrász kiválasztása nagyon fontos, hiszen a hajunk az egyik legfontosabb eszközünk a megjelenésünkben.

Nálam biztos lehetsz benne, hogy a legjobb kezekben vagy.

Következtetés

A fodrászat múltja és története sokkal rejtélyesebb és sokszínűbb, mint gondoltuk volna. A fodrászok szerepe az emberiség kezdetétől fogva jelen van, és számos más szakmával is összekapcsolódik.

A fodrászok a hajvágás és a borotválás mellett sebészeti beavatkozásokat is végeztek, és még az ördögűzéssel is kapcsolatba hozhatjuk őket. Azonban az idők folyamán a szakma változott, és a fodrászok szerepe is átalakult.

A fodrászat ma már egy modern és divatos szakma, amely továbbra is segíti az embereket a megjelenésük kifejezésében és a jól-létükben.

Ha szeretnél a fodrászat és a frizurákkal kapcsolatos további érdekes cikkeket olvasni, nyomon követheted blogunkat, és követhetsz minket a közösségi médiában is.

És természetesen, ha Budapesten jársz, látogass el hozzánk, és vágasd vagy formáztasd meg a hajadat!