+36 70 882 2857

A hajas fejbőr egy különleges bőrfelület, amelynek egészsége es tisztasága számunkra rendkívül fontos

Azonban sokan tapasztalnak olyan kellemetlen jelenségeket, mint a korpásodás

A fejbőr korpásodása gyakran kellemetlenséget okoz. A korpa valójában a fejbőr betegsége, amely a fejbőr fokozott hámlása miatt alakul ki. Többféle ok vezethet a korpásodáshoz, és fontos ezeket az okokat megismerni, hogy hatékonyan kezelhessük a problémát.

A fejbőr szárazsága

Az egyik leggyakoribb ok a fejbőr korpásodásának a szárazság. A hideg időjárás és a fűtött helyiségek hőmérsékletváltozása kiszárítja a fejbőrt, és ezáltal korpásodást okozhat. A száraz fejbőr viszketést, apró, száraz bőrdarabkák lehullását eredményezheti. Ez a fajta korpásodás általában a szezonális időszakokban jelentkezik, amikor a bőrnek nehéz megtartani nedvességtartalmát.

Seborrhoeas dermatitis

A seborrhoeas dermatitis egy másik gyakori oka a fejbőr korpásodásának. Ez a betegség a faggyúmirigyek túlműködésével és a Malassezia furfur nevű gomba elszaporodásával jár. A seborrhoeas dermatitis általában az arcon és a fejbőrön jelentkezik, és a bőr irritált és olajos kinézetű lehet.

A korpásodás ilyen esetben fehéres-sárgás színű, és gyakran viszketéssel jár. A faggyúmirigyek túlzott működése és a gomba elszaporodása miatt a hámsejtek felgyorsult lebomlása következik be.

Pikkelysömör

A pikkelysömör is okozhat fejbőr korpásodását. Ez a betegség a fejbőrön és más testrészeken is jelentkezhet, és ezüstös színű pikkelyeket képez. A pikkelysömör a hámsejtek túlzott felgyorsult növekedését eredményezi, aminek következtében a felesleges sejtek felhalmozódnak és korpát képeznek. Bár a pikkelysömör leggyakrabban az ízületeken, a könyökön és a térdeken jelentkezik, azonban a fejbőrt is érintheti.

Ekcéma és kontakt dermatitis

Az ekcéma és a kontakt dermatitis is okozhat fejbőr korpásodását. Az ekcéma egy krónikus bőrbetegség, amely a bőr gyulladását okozza. A kontakt dermatitis pedig az irritáló anyagokkal való érintkezésre adott allergiás reakció. Mindkét betegség esetén a fejbőrön korpásodás és viszketés jelentkezhet.

Gomba okozta korpásodás

A Malassezia globosa nevű gomba is felelős lehet a fejbőr korpásodásáért. Ez a gomba természetes módon jelen van a fejbőrön, de bizonyos körülmények között, például a faggyúmirigyek túlzott működése esetén, elszaporodhat. A gomba a faggyú lebontásával és a bőrsejtek lehullásának felgyorsításával jár, ezáltal korpát eredményezve.

Rizikófaktorok

A fejbőr korpásodásának kialakulásában számos rizikófaktor szerepet játszhat. A kor, a nem, a zsíros fejbőr, a helytelen táplálkozás és bizonyos betegségek mind befolyásolhatják a korpásodás előfordulását. Például a fiatalabb korban jelentkező korpásodás nagyobb valószínűséggel elkísérhet minket egész életünk során.

A férfiak hajlamosabbak a korpásodásra, mivel a faggyúmirigyeik nagyobb méretűek.

A túlzottan zsíros fejbőr is hozzájárulhat a korpásodás kialakulásához. A helytelen táplálkozás, amely hiányzik a cinkből és a B-vitaminokból, szintén növelheti a korpásodás kockázatát. Bizonyos betegségek, mint például a Parkinson-kór vagy az immunrendszeri megbetegedések, szintén hajlamosíthatnak a korpásodásra.

Korpásodás kezelése

A korpásodás kezelésére számos lehetőség áll rendelkezésre. Otthoni kezelések, természetes módszerek és gyógyszeres kezelések is hatékonyak lehetnek a korpásodás enyhítésében. Fontos azonban megfelelő diagnózis és a megfelelő kezelés kiválasztása. A legtöbb esetben a korpásodás kezelése samponokkal és más korpásodás elleni termékekkel történik, amit egy fodrász is kezelni tud hatékonyan.

Az otthoni kezelések közé tartozik az almaecet, a citromlé, a bazsalikom és a csalán használata. Ezeket a természetes összetevőket teaként vagy hajmosóként alkalmazhatjuk. A gyógyszeres kezelések közé tartoznak az OTC korpásodás elleni samponok, amelyekben cink-pirition és polikarbonát található.

A súlyosabb esetekben orvosi kezelésre lehet szükség, amely magában foglalhatja az orális gyógyszereket vagy a helyi krémeket.

A fejbőr korpásodása kellemetlenséget okozhat, de szerencsére számos lehetőség áll rendelkezésre a kezelésére. Fontos, hogy megértsük a korpásodás okait és a lehetséges kezelési lehetőségeket, hogy hatékonyan kezelhessük a problémát és visszanyerjük a fejbőr egészségét.